Companiile și populația s-au împrumutat de la bănci cu 84 de miliarde de lei în 2020. Ce segment a avut cea mai mare pondere din creditele noi

Companiile și populația s-au împrumutat de la bănci cu 84 de miliarde de lei în 2020. Ce segment a avut cea mai mare pondere din creditele noi
Sursa foto: Shutterstock -caracer ilustrativ
Publicat: 08/02/2021, 16:37

Companiile și populația au împrumutat de la bănci în 2020 credite noi în valoare de 84 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 760 de milioane de lei față de anul precedent.

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au ajuns, la finalul anului 2020, la 84 miliarde lei anul trecut. Împrumuturile accesate în anul marcat de criza de sănătate COVID 19 sunt în crește ușoară, de mai puțin de un procent, față de luate în anul 2019, respectiv 83,24 miliarde lei, a transmis Asociația Română a Băncilor.

„În contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susținut, ca într-o perioadă normală și pe baze sustenabile, și au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de clienții ale căror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei”, a transmis ARB.

Companiile au avut pondere din totalul creditelor noi

În 2020, cele mai multe credite au fost accesate de companii. Conform datelor ARB, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020. Procentul este în ușoară creștere față de cel raportat după 10 luni din 2020, respectiv aproximativ 56%, dată până la care populația și companiile accesaseră credite de peste 67 de miliarde de lei.

Astfel, companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susținută și de programele guvernamentale care s-au desfășurat, arată ARB.

În ceea ce privește repartizarea pe monede, companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporție de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro și dolari.

Populația a accesat în 2020 credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%. Potrivit datelor ARB, volumul creditelor accesate pentru locuințe a fost mai mare comparativ cu anul 2019.

În proporție covârșitoare, de 98,4%, populația a accesat în lei creditele, conducând la eliminarea riscului valutar.

De altfel, cele mai multe credite au fost acordate anul trecut în lei. Astfel, repartiția pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei, 15% este poderea creditelor în euro și restul în dolari.

În ceea ce privește creditele în euro, 95,5% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari acordate în 2020, în valoare de 2,8 miliarde lei echivalent, reprezintă 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.

Creditele noi, o treime din totalul celor în derulare

Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă 30% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2020, care se ridica la un total de 282,4 miliarde lei. Soldul creditului neguvernamental este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Ponderea de aproape o o treime din portofoliul de credit neguvernamental se explică prin scadența scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor, arată ARB.

Dincolo de impactul economic al pandemiei de COVID-19 și măsurile de impulsionare a creditării pentru companii, schimbarea focusului de pe creditarea populației spre companii era prevăzută în raportul anual al ARB la finalul anului 2018.

„Modelul de afaceri bancar s-a orientat în ultimii ani primordial către segmentul populației, creditarea companiilor având un ritm de creștere mai redus. Pentru următorii trei ani, însă, strategiile de creditare și finanțare ale principalelor bănci din sector au în vedere o accentuare a creditării companiilor și o amplitudine mai redusă a activității pe segmentul populației”, se arăta în raport.

Potrivit raportului de la acea dată al ARB, orientarea într-o măsură mai mare către firme, prin atragerea potențialului sustenabil de îndatorare, rămâne o provocare pentru băncile autohtone. Pe lângă capital și lichiditate, ARB preciza că sunt necesare creșterea bancabilității firmelor și dezvoltarea de soluții de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal